Norske spor på St.Cuthberts Way

Pilegrimsleden Cuthberts Way tråkkes av stadige flere norske føtter. Denne godt merkede vandrestien går fra Melrose i det sydlige Skotland til Lindisfarne i det nordlige England.

Tekst/foto: Tom Martin Berntsen

Cuthbert var gjetergutten som fikk en visjon da biskop Aidan av Lindisfarne døde i 651. Han meldte seg til tjeneste ved klosteret i Melrose, og ble senere prior ved klosteret på Lindisfarne og motvillig biskop samme sted. Cuthberts levninger ble på grunn av vikingangrepene flyttet rundtomkring i England, men til slutt begravet i Durham og danner grunnlaget for den mektige katedralen der.


Røsslyngen som milevis veggtilvegg teppe over åsene i NordEngland.

Hva HelligOlav betydde i Norge, har Cuthbert betydd i England og derfor er det historisk sus over vandringen fra den idylliske lille byen Melrose med godt bevarte klosterruiner og ut til Lindisfarne.

Lindisfarne er etter Iona det viktigste stedet for keltisk historie og spiritualitet.

Men tradisjonene fra Lindisfarne er på mange måter nærmere vår norske kirketradisjon, og et godt pilegrimsmål for en kort ukes vandring.
Løypa er på 70 km og går gjennom et mildt og vennlig landskap der den høyeste toppen er Wideopen Hill på 368 meter.


Wideopen Hille – beskjeden høyde, men betydelig utsikt.

Ved å søke på St.Cuthberts Way får du masse praktisk informasjon på nettet.

For å komme fra Norge til utgangspunktet kan man fly til Prestwick eller Newcastle for en billig penge med Ryanair fra Torp, ta toget til Berwick upon Tweed og buss videre til Melrose, eller ta bussen Newcastle-Edinburgh.

Turen tar med 4 fulle dager, men det går an å lage seg kortere utgaver. Og England er jo godt utrustet med Bed&Breakfast hoteller til 3-400 kr. natta.


Turens finale og høydepunkt
– en times vandring med nakne føtter og åpent sinn.

Trenger du tips til turen kan du gjerne henvende seg til tom@grimstad.kirken.no


Denne reisebeskrivelsen ble publisert på keltiskfromhet.no 12.9.2006.

Denne pilegrimsleden har vi også publisert ting om før her på keltiskfromhet.no.

Se for eksempel artikkelen "Keltiske fotspor" av Anne Kristin Åsmundtveit. Denne artikkelen sto opprinnelig i tidsskriftet Pilegrimen.

Lars Verket besøkte Lindisfarne høsten 2005, og har satt sammen en lysbilde-serie som han har kalt "Veien til Lindisfarne". (OBS: Filen er i powerpoint-format, og ca 9mb)