Bøker: Av Lars Pilegrimen i deg Her er det mye å grunne på, og det er spennende at Anne Kristin lar oss få innblikk i litt av sin vei. Den indre veien er personlig, men har også helt klart en del felles varder underveis. Vi har tidligere anmeldt boken til Lönnebo - Van Goghs rom, og en del av de samme tingene dukker opp. Igjen og igjen. For eksempel gjelder dette spenningsfeltet mellom å være og å gjøre. Derfor bør boken "Pilegrimen i deg" få lov til å være med i mange pilegrimstasker i årene som kommer. Her er et eksempel fra boka, som vi syntes var spesielt flott. Her er det livsvisdom, humor, selvinnsikt og tro i skjønn forening:
|
Asmundtveit, Anne Kristin (2007) Anne Kristin har levert stoff til vårt nettsted før. Se: |
To be a Pilgrim Forordet i boka var skrevet av ingen ringere enn Gerard W. Hughes, så det er ikke til å komme bort fra at forventningene var ganske høye. Til tider ble de innfridd, mens det ofte ble litt overfladisk og rettet mot engelske forhold. Men, forfatterne skal ha ros for å prøve og belyse dette med å være pilegrim fra mange forskjellige kanter. Ut i fra kapitlene kan en få et visst innsyn over hvor bredt de har gått ut:
Det vil føre altfor langt å gå inn på hvert enkelt kapittel, og selve boka er på over 500 sider. For de som er ute etter det spesifikt keltiske finner man det blant annet i kapittel 6, og der er både Columba og Aidan nevnt. Sammen med både Buddha og Gandhi! Dette viser noe av bredden, og det økumeniske i boka. Men, det keltiske dukker naturlig nok stadig opp. Også Ray Simpson er nevnt i ett av kapitlene. Øya Lindisfarne kommer forfatterne også stadig tilbake til, og jeg vil avslutte denne korte presentasjonen med et dikt David Adam har skrevet om Lindisfarne (Holy Island):
(Diktet står på s. 346 i boka, men er hentet fra Adams bok: The Edge of Glory.) |
Butler, Barbara and Jo White (2002) To be a Pilgrim Kevin Mayhew Pris: £20.99 |
Underet i Breive Boka starter med noen få sider innledning og historie, der pilegrimstradisjonen til Røldal blir sannsynliggjort. De skriver at det tradisjonelt var 4 årsaker til at mennesker valfartet som pilegrimmer:
At pilegrimsleden fra Seljord til Røldal åpnet i fjor befester jo også Røldal som et vandringsmål. Deretter følger sagnet om jenta, som er svært godt fortalt. Bildene er også nydelige. Boka avsluttes med noen betraktninger av nytilsatt pilegrimsprest Birte Løvåsen. Hun har nå fått jobb på Hovden, og skal lede pilegrimsvandringer langs denne leden til sommeren. Første gangen blir i begynnelsen av juli. Dette blir spennende, og vi kommer til å informere om datoer på forsiden av keltiskfromhet.no. Boka er inspirerende, men kunne gjerne vært kombinert med en guide til selve leden (prisen tatt i betraktning). Da tenker vi på kart og faktainformasjon om selve turen fra Breive til Røldal. Informasjonen finnes jo allerede hos DNT m.fl., men her kunne en gitt det en pilegrimsvinkling samtidig. Kanskje en kan håpe på en utvidelse ved neste korsvei?
|
Tveiten, Bjarne og Egil Torin Næsheim
(2006) Underet i Breive. Pilegrimsvandring til Røldal for 400 år sidan. Hovden Fjellstoge Pris: 250,- |